نحوه تعویض باتری دریل شارژی و استفاده‌ی مستقیم بدون باتری

عمر مفید باتری وسایل شارژی نامحدود نیست و دیر یا زود باتری ابزار شارژی از کار می‌افتد. در این صورت دو راهکار ساده وجود دارد: روش اول تعویض باتری است و روش دوم استفاده‌ی مستقیم از آداپتور و در واقع یکسره کردن است.

در این مقاله به داخل باتری حجیم یک دریل شارژی نگاهی می‌اندازیم و روش‌های فوق را موردبررسی قرار می‌دهیم.

در دریل شارژی و در واقع اغلب وسایل شارژی که نسبتاً سنگین هستند و باتری حجیمی دارند، اولویت طراح این بوده که قیمت باتری‌ها پایین‌تر باشد. لذا به جای استفاده از باتری‌های لیتیوم-یون یا لیتیوم-پلیمر که در گوشی‌ها و تبلت‌ها، از باتری‌های نیکل-کادمیوم یا به اختصار Ni-Cd استفاده می‌شود. این باتری‌ها از نظر چگالی یا دانسیته‌ی انرژی ذخیره شده، مثل لیتیوم-پلمیر یا لیتیوم-یون عالی نیستند اما به لحاظ هزینه‌ی تمام شده، انتخاب بهتری محسوب می‌شوند. لذا وزن باتری نسبت به حالتی که از باتری‌هایی مشابه گوشی‌ها استفاده شده، بیشتر است و حجم نیز بیشتر است.

در تصویر زیر باتری غول‌آسا مربوط به دریل شارژی را مشاهده می‌کنید. اگر با حوصله و دقت کاور باتری را باز کنید، متوجه می‌شوید که در آن از چه نوع باتری استفاده شده است. همان‌طور که مشاهده می‌کنید روی بدنه‌ی باتری و گاهی کنار فیش اتصال آداپتور شارژ، ولتاژ کلی باتری درج می‌شود.

پس از باز کردن کاور به پکیج باتری‌های سری و موازی می‌رسیم. در واقع ولتاژ هر سلول پس از اندکی دشارژ شدن، ۱.۲ ولت است هر چند در ابتدا و زمانی که شارژ کامل است، ممکن است ولتاژ در حد ۱.۴ یا ۱.۵ ولت باشد. لذا در این مثال خاص با توجه به اینکه ولتاژ کلی عدد ۱۴.۴ ولت بوده، روشن است که ۱۲ باتری نیکل-کادمیومی به صورت سری مونتاژ شده و برای راه‌اندازی موتور الکتریکی استفاده شده است.

تعویض کردن این باتری‌ها مشکل نیست و در واقع باید سیم‌هایی را بین سر و ته باتری‌ها لحیم کنید و باتری‌ها را به صورت سری متصل کنید. می‌توانید در نهایت با پوشش پلاستیکی باتری‌ها را مثل حالت اول کنار هم ثابت کنید و در کاور باتری قرار بدهید.

اما اگر باتری نیکل-کادمیومی در دسترس نباشد یا نخواهید همین حالا برای تعویض باتری‌ها اقدام کنید چطور؟

در این صورت می‌توانید مدار را یکسره کنید و در واقع آداپتور مخصوص شارژ را مستقیماً برای روشن کردن موتور به کار بگیرید. همان‌طور که در تصویر زیر مشاهده می‌کنید، دو سیم از جک اتصال فیش آداپتور به پایانه‌های مثبت و منفی کاور باتری که در واقع نیمه‌ی بالایی باتری است، لحیم می‌شود. به این ترتیب آداپتور مستقیماً به موتور دریل شارژی متصل خواهد شد.

در نهایت می‌توانید باتری را اسمبل کنید. توجه کنید که برای تغذیه‌ی مستقیم، می‌توانید از آداپتورهای ۱۵ ولتی که مخصوص لپ‌تاپ‌ها است استفاده کنید. این آداپتورها حتی انواع نامرغوب‌شان از نظر جریان الکتریکی وضعیت قابل قبولی دارند و مشکلی در عملکرد دریل شارژی به وجود نمی‌آید. دقت کنید که جریان یا آمپر آداپتور حداقل ۲ یا ۳ آمپر باشد.

155 پاسخ
« دیدگاه های قدیمی تردیدگاه های جدیدتر »
  1. امید گفته:

    سلام مهندس . ممنون از این که به این موضوع بسیار کاربردی پرداختین . من یه دریل شارژی دارم که روی باطریش زده ۱۲ ولت و ۱.5ah و 14wh . الان که اون خراب شده میخواستم بدونم از چه سوئیچری استفاده کنم که کم نیاره از نظر قدرت؟ ممنون میشم راهنمایی کنین

    پاسخ
    • علیرضا شیری گفته:

      سلام
      بر اساس عمر باتری میتونید حدس بزنید که چند آمپر به صورت متوسط موقع کار میکشه. سوییچینگ ۱۲ ولت با آمپر لازم.
      مثلاً اگر باتری ۱.۵ آمپرساعته و قبلاً تو ۱ ساعت شارژ باتری کامل خالی میشده، مشخصه که ۱.۵ آمپر جریان میکشه و سوییچینگ فرضاً ۲ آمپر براش به صورت متوسط کفایت میکنه.
      اما ماکسیمم جریان رو با این روش نمیشه تخمین زد. موقع کار ممکنه بیشتر اوقات ۱.۵ آمپر بکشه، اما وقتی دریل جای سفت داره کار میکنه و افت سرعت قشنگ محسوسه، جریان ممکنه به ۶ ۷ آمپر یعنی ۴ ۵ برابر حالت متوسط برسه.
      در مجموع سوییچینگ ۱۲ ولت ۵ آمپر گزینه‌ی خوبیه. میشه ۱۰ ۱۵ آمپر هم گذاشت ولی برای جلوگیری از داغ شدن دریل، من باشم ۵ آمپر میذارم.

  2. اکبرکوهگرد گفته:

    درودبرشمامهندس شیری عزیز,سپاس ازآموزشهای مفیدتون,من ی دریل شارژی بوش دارم که روی باطریش نوشته۱۴,4V و۱,5Ahهمچنین روی شارژش نوشته28WوOutput7,2-14,4Vو۱,0A حالاسوالم ازشمااینه که چه سویچینگی که میخرم چندولت وچندآمپرباشه که هم زوروقدرت اولیه راداشته باشه وهم به آرمیچرش آسیب نرسه.سپاسگزارم.

    پاسخ
    • علیرضا شیری گفته:

      سلام
      اگه میخواید یه سره کنید که سوییچینگ پیشنهادی من ۱۵ ولت ۵ آمپره. ۱۰ آمپر هم خوبه ولی خب دریل گیر کنه تو دیوار و فشار بیاد، آمپر زیاد میکشه و طبعاً داغ میکنه و زودتر عمرش تموم میشه. همون ۵ به نظرم بهتره.

    • علیرضا شیری گفته:

      سلام بله متوجه شدم.
      آمپر شارژ باتری معمولاً پایینه اما موقع کار به سرعت باتری خالی میشه اگه دریل تحت فشار شدید باشه.

  3. امین گفته:

    سلام.خدمت مهندسان گرامی.من خودم الکترونیک کارمبعضی اوقات ی چیزی توی تئوری جواب میده ولی در عمل خوب کار نمیکنه الان از بین دوستان کسی هستش که واقعا این کار رو کرده باشه و جواب هم گرفته باشه؟

    پاسخ
  4. امین گفته:

    آقای مهندس شیری لطفا به سوال من هم جواب بدین.اگ میدونین واقعا کسی تونسته از اینکار جواب بگیره بهم اطلاع بدین.منم میخام اینکار رو انجام بدم

    پاسخ
    • علیرضا شیری گفته:

      سلام
      من در مورد پیچ‌گوشتی شارژی تست کردم خب قبلاً. در مورد دریل شبیه همونه ولی جریان‌کشی بالاتره خب.

  5. امین گفته:

    ممنون مهندس عزیز.پس با خیال راحت برم ی سوییچینگ بگیرم؟من واسه کار mdfمیخام.شما ک قبلا اینکار رو انجام دادین بفرمایید قدرتش با زمانیکه باتری داشت فرقی کرده یا نه؟چون mdfتوان زیادی میکشه برای اون می پرسم

    پاسخ
    • علیرضا شیری گفته:

      سلام
      بستگی داره خب به دریل شارژی شما. اگر آمپرمتر دارید و می‌تونید سری کنید ببینید چقدر آمپر میکشه، دقیقاً می‌تونید سوییچینگ مناسبش رو خریداری کنید. به نظر من ۵ و حداکثر ۱۰ آمپر کافیه ولی خب انتخاب نهایی با خود شماست.

    • علیرضا شیری گفته:

      سلام
      سه عدد شده ۱۲ ولت قطعاً به نظرم لیتیوم-یون یا لیتیوم-پلیمر هست باتری‌ها. این جور باتری‌ها اگه از نوع استوانه‌ای باشه، به نظرم مثل باتری قلمی میشه سری کرد. تو لپ‌تاپ‌هایی که باتری جداشدنی و بزرگی دارن هم کاور باتری رو که باز کنیم توش چند تا باتری استوانه‌ای بزرگ هست که از همین نوع لیتیوم-یون یا لیتیوم-پلیمری میشه.
      اما باتری‌ها اگه حالت استوانه‌ای نداشته باشن و یه بورد کوچیک روشون باشه، در مورد مدارش تا حالا سرچ و بررسی نکردم و نمیتونم نظری بدم. باید دوستان الکترونیک راهنمایی کنن.

    • علیرضا شیری گفته:

      سلام
      بله فکر میکنم بشه، ولی خب از نظر مدار شارژ یکم فرق دارن، بالانس شارژ سلول‌ها نباید به هم بریزه. اینه که نمی‌تونم بدون تست و بررسی بگم میشه یا نع اما در کل به نظرم شدنیه.

  6. عباس گفته:

    سلام من یه دریل شارژی توسن دارم . با باطری 12v . 1.3Ah چه اداپتوری با چه مشخصه استفاده کنم . اگه لطف کنید روش اتصال بگید ممنون میشم

    پاسخ
    • علیرضا شیری گفته:

      سلام
      در کامنت‌های قبلی توضیح دادم که میشه ۱۲ یا ۱۵ ولت نهایتش بزنید برای یکسره کردن. برای شارژ هم بهتره همون ۱۲ ولت باشه. جریان برای شارژ کردن ۲ ۳ آمپر کافیه ولی برای یکسره کردن ۵ یا ۱۰ آمپر به نظر من خوبه.

  7. حجت گفته:

    سلام آقای مهندس، من برای دریل شارژی ۱۴.۴ ولتی یک آداپتور قدیمی لپ تاپ که ۱۹.۵ ولت هست رو مستقیم زدم ، باتریش خراب بود. الان کار میکنه ولی یکم بوی سوختگی ازش میاد بیرون، چه مشکلی ایجاد میکنه؟ راه حل دیگه ای دارید؟

    پاسخ
    • علیرضا شیری گفته:

      سلام
      خب ۱۹ برای وسیله‌ای که ۱۴ ولتی هست و کاهنده ولتاژ نداره زیاده! ممکنه بسوزه سیم‌پیچیش کاملاً. استفاده نکنید اینطوری … یه آداپتور ۱۵ ولت تهیه کنید.

  8. hami گفته:

    سلام، من یک دریل ۱۴.۴ ولتی رو با آداپتور ۱۹.۵ ولتی ۴.۷ آمپری روشن کردم. یک مقدار کمی بوی داغ شدن میگیره ولی خیلی خوب کار میکنه، این مشکلی ایجاد میکنه؟ یعنی عمر موتورش میاد پایین؟ تو فکردم بود که یه کانوتر LM2696 برای کم کردم ولتاژ استفاده کنم ولی الان خیلی خوب کار میده!!!

    پاسخ
    • علیرضا شیری گفته:

      سلام
      خب مشخصه که خوب‌تر کار می‌کنه ولی به قیمت کاهش شدید عمر موتور. من بیش از ۱۴ و نهایت ۱۶ ولت توصیه نمی‌کنم!
      کانورتور ولتاژ اگر تهیه می‌کنید دقت کنید آمپرش رو چک کنید زیر ۴ ۵ آمپر نباشه. در اون صورت کانورتوره در درازمدت میسوزه. موقع کار هم گاهی دست بزنید هیت‌سینک متصل به آی‌سی‌ها ببینید چقدر داغه. بیش از حد داغ باشه معنیش اینه که خوب نیست.

  9. آرش گفته:

    سلام
    من پیچ گوشتی ماکیتا ۱۸ ولت باطری قرمز دارم
    نوع باطری هم نیک کادیوم هست
    باطری ها رو از داخل پوسته در آوردم روی پوسته نوشته ۱۸ ولت ۱.۳ آمپر و داخل پوسته ۱۵ عدد باطری هست
    یک آداپتور لپ تاپ ۱۸ ولت ۲.۴ آمپر داشتم به پایه های باطری لحیم کردم ولی حرکت نکرد و مجبور شدم عوض کنم یکی ۱۸ ولت ۴.۵ آمپر داشتم وصل کردم با زور زدن و خیلی آروم حرکت کرد مثلا ۱ دور در ۲ ثانیه
    فکر کنم باید حداقل ۱۵ یا ۲۰ آمپر بدم که بتونه کار کنه ولی آداپتوری با این مشخصات پیدا نکردم لطفا راهنمایی کنید
    سپاس

    پاسخ
    • علیرضا شیری گفته:

      سلام
      فکر می‌کنم منظور شما اینه که رو باتری زده ۱.۳ آمپرساعت نه آمپر! ظرفیتش رو گفته نه میزان آمپری که میده. میزان آمپری که میده بالاتره به نظرم. ۱۵ تا باتری ۱.۲ ولت … ۱۸ ولت … هر کدوم ۱۳۰۰ میلی‌آمپرساعت ظرفیت. منطقیه. ولی ۱.۳ آمپر بخواد بده در ولتاژ که ضرب کنید کمتر از ۳۰ وات میشه! بعید میدونم این قدر توان پایین باشه. آمپر بالاتری باید بده.

      در مورد آداپتورهای لپ‌تاپ: معمولاً اون چیزی که روشون میزنه، خروجی نمیدن! یعنی اگه زده ۱۸ و ۴.۵، ضرب کنید توانش بالای ۷۰ وات میشه. اگه واقعاً همچین توانی داشته باشه، باید آداپتور سنگین و خوبی باشه ولی معمولاً آداپتورهای چینی سبک و بی‌کیفیت با این مشخصات موجوده که عملاً شاید ۲ آمپر نده!

      به هر صورت برای این جور کاری، شما یه سوییچینگ صنعتی بگیرید هم ارزون‌تر از آداپتورهای بی‌کیفیت هست و هم برای کار سنگین عالیه. سوییچینگ ۱۲ ولت و ۲۴ ولت که فراوونه با آمپر مثلا ۱۰ ۱۵ در میاد ۱۵۰ تومن. ۱۸ ولت ولی کمتره. قیمتش هم همین رنج باید باشه. به نظرم ۱۰ آمپری بگیرید کافیه چون واقعاً خروجی ۱۰ آمپر رو بهتون میده.

    • علیرضا شیری گفته:

      ولتاژ باتری دستگاه با آداپتور یکی باشه، میشه یه سره کرد یا نهایت یه کلید هم گذاشت وسط راه. مشکلی نداره.

  10. آرش گفته:

    استاد در مورد پیچگوشتی ۱۸ ولت که از شما مشاوره گرفتم آداپتور ۱۸ ولت ۱۰ آمپر هست و ۲۰ آمپر کدومشون بهتر هست که بگیرم
    بنظر شما ۱۰ آمپر کم نیست

    پاسخ
    • علیرضا شیری گفته:

      سلام
      بالاتر باشه خب بهتره ولی باید موقع کار دقت کرد که پیچ‌گوشتی تحت فشار سنگین قرار نگیره و زیاد آمپر بکشه.

  11. U گفته:

    جناب مهندس باطری کادمیوم دریل شارژی که دارم خراب شده میخوام لیتیوم کاربزارم و استفاده کنم دریل شارژی باطریش ۱۲ ولت .میشه توصیح بدید چکار کنم ؟

    پاسخ
  12. فرشید گفته:

    با سلام
    من یه جاروی شارژی دارم که مشخصاتش اینه :
    – قدرت : ۵ وات – ۷.۲ ولت
    – شدت جریان کار :۱۴۰۰-۱۳۰۰
    – شدت جریان جارو: mA 300
    – ظرفیت شارژ باتری : ۱۵۰۰ mAH
    – سرعت چرخش برسهای جارو : ۱۲۰۰ دور بر دقیقه
    چه اداپتوری باید براش تهیه کنم چون باتریش خراب شده

    پاسخ
  13. روزبه نوروزی گفته:

    سلام جناب مهندس من یک موزر شارژی دارم که با باطری نیکل متال ۲/۴ولت کار میکرد الان باطریش خراب شد با اداپتورش که 3vdc 300ma هست یکسره کردم ارمیچرش رو میچرخونه ولی وقتی تیغه موزر رو سوار مینم قدرت کافی نداره و از حرکت می ایسته باید چیکار کنم؟

    پاسخ
  14. Hamid گفته:

    سلام مهندس جان،اقا من باتری دریلم رو لیتیوم کردم و از یه برد شارژ ۴ سل استفاده کردم ولی موقع کار برد شارژ وتاژ رو قطع میکنه چون یهو امپر میکشه دریل اتصال کوتاه تشخیص میده قطع میکنه،چیکار باید بکنم،یه مقاومت ان تی سی هم قرار دادم مابینش ولی فایده نداشت شدید داغ میکرد و بعد بلااستفاده میشد،ممنون میشم راهکار بدین که برد جواب بده و ولتاژ رو قط نکنه

    پاسخ
    • علیرضا شیری گفته:

      سلام
      من که رشته‌ام برق نیست ولی راه حل شما به نظرم خوبه جواب میده. تا جایی که میدونم مقاومت‌ها توان‌های مختلفی هم دارن. مقاومت با توان بالاتر بزارید شاید این مشکل قطع شدن هم مشکل حل بشه.

« دیدگاه های قدیمی تردیدگاه های جدیدتر »

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *